<img height="1" width="1" style="display: none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2415267652073743&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

ROBERT
STRÖMQVIST

Hej Robert!

Roll:

Senior utvecklare och arkitekt på Dizparc i Umeå

Ålder:

48 år

Bor:

I Umeå och fjällstugan

Personliga egenskaper:

Social, lättsam och humoristisk 

Fritidsintressen:

Familjen, olika projekt i fjällstugan och friluftsliv

Superkraft:

Nyfiken och intresserad av att lära känna människor på djupet

robert_strömqvist

Från Anställd #1 till 350 nya kollegor.

Någon måste alltid vara först. När Dizparc såg dagens ljus 2016 var det Robert Strömqvist som tog steget att bli anställd #1 i ett bolag som, turligt nog, utvecklats till en riktig framgångssaga. Efter universitetsstudier i Umeå valde Robert, som flyttat dit från Vilhelmina, att stanna kvar i både staden och den akademiska världen. Som nyutexad elektroingenjör med inriktning mot datakommunikation tillbringade han sina första år i karriären på just datoravdelningen på Umeå universitet där han pysslade med webbutveckling och databaser. Yrkeslivet tog sedan nya vägar via egenföretagande och storbolag och slutligen hittade Robert hem på Dizparcs Umeåkontor i en roll som senior utvecklare och arkitekt.

Att Robert blev förste anställd på helt nystartade Dizparc var inte helt en slump. Under årens lopp hade han lärt känna flera av grundarna på andra arbetsplatser och visste att de delade samma bild av hur en arbetsplats ska vara och kännas. När de berättade om sin nya, spännande satsning var han därför inte sen att haka på.

“Innan jag kom till Dizparc jobbade jag på ett större IT-bolag där jag i ärlighetens namn kände mig ganska oinspirerad och som en obetydlig kugge i ett gigantiskt maskineri. Storbolagssvängen var inte för mig och jag längtade tillbaka till en mindre kontext och möjligheten att jobba närmre både kollegor och kunder. När jag fick ett erbjudande från Dizparc var det helt klart småskaligheten som lockade. Visst har Dizparc vuxit en hel del under åren, men jag upplever att vi fortsatt har lyckats att behålla den lilla känslan i det stora. Alla kontor har stor frihet och fattar sina egna beslut i vardagen, samtidigt som vi tillhör något större och har ett gäng härliga kollegor runtom i landet.  Allt som kändes kul och spännande när jag klev ombord är faktiskt precis lika kul och spännande idag”, berättar Robert.

"Storbolagssvängen var inte för mig och jag längtade tillbaka till en mindre kontext och möjligheten att jobba närmre både kollegor och kunder."

På Umeåkontoret har Robert idag fått 31 ytterligare kollegor som han uppfattar är väldigt lika och har samma värderingskompass. Det har bidragit till en prestigelös, kul och lättsam kultur där kollegor stöttar varandra i vardagen och det finns alltid någon att fråga om hjälp.

“Vi är ett superbra gäng med en mix av olika åldrar, kön och erfarenheter där alla kollegor också är ambitiösa och tar stort ansvar för våra leveranser. Våra ledare gör enligt mig helt rätt grejer och är alltid tillgängliga då de själva spelar en aktiv roll i våra leveranser. Vi gillar att hänga även utanför kontoret och kör ofta gemensamma aktiviteter som fredagsbubbel, padelmatcher, löprundor och frisbeegolf ihop. Under åren har vi också gjort en hel del uppskattade resor tillsammans som verkligen byggt laget och tagit oss till fantastiska platser som Berlin, Nice, Reykjavik och Edinburgh. För mig som är en social prick och gärna umgås med folk är alla roliga aktiviteter så klart ett extra plus”, fortsätter Robert.

Även om Robert har bytt arbetsplatser under karriären har han fortsatt på samma inslagna bana som efter studierna. Utveckling med fokus på integrationer och arkitektur är fortsatt i fokus, men har under senare år kompletterats med en hel del arbete kopplat till molntjänster. Största delen av sin tid spenderar Robert tillsammans med en gammal kund där han sedan 2008 är en central spelare i underhållet och utvecklingen av deras integrationshub på BizTalk.  Så fort tillfälle ges hoppar Robert dock gärna in även i andra projekt för att lära sig nytt och bidra med stöttning till kollegor när behov uppstår. Som senior konsult får han ibland också möjlighet att delta i försäljningsdialogerna och rådge kunder kring tekniska vägval. 

"Vi är ett superbra gäng med en mix av olika åldrar, kön och erfarenheter där alla kollegor också är ambitiösa och tar stort ansvar för våra leveranser."

“Att jobba som utvecklare blir aldrig tråkigt. Det händer alltid något nytt på teknikfronten och den största utmaningen är att lyckas hålla sin kunskap aktuell och hänga med i svängarna. Det jag uppskattar mest med min roll är nog själva arkitektbiten då jag tillsammans med teamet får möjlighet att grotta ner mig på detaljnivå i en applikation och bygga något som både löser ett problem och gör kunden riktigt nöjd. Det är en lika härlig känsla varje gång man lyckas få till det! Jag är definitivt ingen ensamvarg utan vill jobba i team för att kunna dra nytta av varandras kunskaper och ta tillvara olika kvalitéer”, förklarar Robert. 

Att utvecklarrollen kommer att förändras på sikt råder det enligt Robert ingen tvekan om. Nya tekniker som exempelvis AI kommer att möjliggöra snabbare och enklare sätt att göra saker som kommer att påverka på både lite oroväckande, men framförallt så klart spännande sätt.  

“Det är alltid otroligt svårt att sia om framtiden, men jag tror att det kommer att fortsätta hända mycket på teknikfronten. En del jag pratar med är lite rädda för tekniker som AI och att de ska ta över och ersätta oss utvecklare på sikt. Jag är dock personligen av uppfattningen att AI snarare kan bli ett komplement som tar bort tråkiga, repetitiva uppgifter och ger oss mer utrymme och tid över att göra roligare saker som att testa och experimentera med teknik på olika sätt”, avrundar Robert.

"Att jobba som utvecklare blir aldrig tråkigt. Det händer alltid något nytt på teknikfronten och den största utmaningen är att lyckas hålla sin kunskap aktuell och hänga med i svängarna."

Vill du också jobba med Robert?

Just nu söker vi fler utvecklare till våra kontor runt om i landet. Spana in våra lediga tjänster och skicka in en ansökan idag!

Vi hörs!

Jobba hos oss

Spana in våra lediga tjänster och skicka in din ansökan idag!

Till våra lediga tjänster

Möt fler av våra medarbetare

Klicka på porträtten nedan för att läsa mer om några fler av våra medarbetare

Låt oss ta en kaffe

Ta en kontakt så hör vi av oss