<img height="1" width="1" style="display: none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2415267652073743&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

ÅSE
LÖKHOLM

Hej Åse!

Work/Life:

Utvecklare inom affärssystem och grönsaksbonde

Ålder:

55 år

Bor:

Idala utanför Kungsbacka

Fritidsintressen:

Odling, cykla och vandra i naturen, god mat och dryck

Familj:

Man Markus 55, barnen Joel 30, Isak 28 och My 22, katter, höns och ankor

Personliga egenskaper:

Nyfiken och kreativ

Det bästa med Göteborg:

Den goa stämningen!

IMG_3014 (1)

Kodning och rödbetor i en perfekt kombination 

Odling av alla de slag har länge varit en stor passion för Åse Lökholm och parallellt med jobbet som utvecklare har många timmar lagts på trädgårdsarbete. För nästan 6 år sedan tog livet en ny positiv vändning då Åse och hennes man Markus följde sin gemensamma dröm om en gård. De sålde villan, packade flyttlasset och bosatte sig på sitt drömställe med en rejäl plätt tillhörande mark i idylliska Idala söder om Kungsbacka.

Väl på plats i Idala växte odlingsintresset och blev allt mer inriktat på grönsaksodling. Hobbyn omvandlades successivt till en affärsverksamhet och idag driver makarna den ekologiska odlingen Jönsekulla Grönsaker ihop.

“Samtidigt som vi förberedde vår flytt valde jag att vara tjänstledig för att gå en distanskurs i småskalig ekologisk odling på Färnebo Folkhögskola. Kursen var oerhört intressant och inspirerande så efter den satte jag och Markus igång att bruka vår nya mark med stort engagemang. Det visade sig vara väldigt mycket jobb. Vi hade turen att hitta ett begagnat tunnelväxthus som vi monterade upp och idag utgör det plus cirka 1000 kvadratmeter mark vår totala odlingsyta. Vi odlar alla typer av grönsaker  och det blir lite olika från år till år vilka som blir bäst. Just nu är det nog rödbetorna och tomaterna som är extra bra. Det är så stor skillnad på egenodlade tomater och de man köper i butik så jag får nog säga att tomaterna är lite av vårt hjärtebarn”, säger Åse.

Under de första åren som verksamheten var igång sålde Jönsekulla Grönsaker via REKO-ring, men har nu gått över till att erbjuda prenumeration av säsongsanpassade grönsakskassar. Gården håller också öppet en dag i veckan under säsong för de kunder som vill komma förbi och själva följa med ut i odlingarna och skörda det de är sugna på.

“Det var väldigt trevligt och socialt att sälja via REKO-ring och de kunder vi hade delade verkligen vårt intresse för ekologiska grönsaker. Att sälja via Facebook gjorde dock att det blev mycket administration och då tröttnade jag lite. Jag spenderar hellre min tid utomhus än att sitta inomhus om jag får välja. Våra grönsakskassar har blivit väldigt uppskattade också och innehåller alltid det som är bäst och godast aktuell vecka. Vi kan erbjuda kassar under hela odlingssäsongen juli-september och antingen kan kunderna komma hem till oss och hämta sin kasse eller besöka ett utlämningsställe. Vi försökte att sälja gurkor till en butik som tyckte vi var lite dyra. Då kontrade jag med att våra gurkor inte är vilka som helst, de är ju riktiga hantverksgurkor!”, berättar Åse.

"Vi försökte att sälja gurkor till en butik som tyckte vi var lite dyra. Då kontrade jag med att våra gurkor inte är vilka som helst, de är ju riktiga hantverksgurkor!"

Från månskensbonde till deltidsbonde

Efter att ha varit månskensbonde under en period har nu Åse gått ner på deltid för att kunna driva Jönsekulla Grönsaker även på dagtid. Hon upplever att hon fått stort stöd av sin arbetsgivare i att göra livsförändringen och uppskattar att jobba för ett bolag som uppmuntrar medarbetare att följa sina drömmar. Åse och hennes man har också fått fint stöd av familjemedlemmar som ger en hjälpande hand på gården när det behövs.

“Till vardags jobbar jag som utvecklare kopplat till affärssystem ute hos Dizparcs kunder. Att jobba som utvecklare halva min tid och bonde halva min tid passar mig helt perfekt. I mitt jobb som konsult får jag träffa mycket människor och det blir väldigt socialt, ett bra komplement till arbetet som bonde där jag och Markus ofta är sysselsatta med projekt på lite olika håll på gården. Att vara tjänstledig har aldrig varit ett problem och både kollegor och kunder är nyfikna på hur mitt odlande går och en del har kommit på besök till vår gård för att se hur vi har det”, fortsätter Åse.

"Att vara tjänstledig har aldrig varit ett problem och både kollegor och kunder är nyfikna på hur mitt odlande går och en del har kommit på besök till vår gård för att se hur vi har det."

Ett ständigt växande odlingsintresse

Beslutet att ta steget och våga satsa på sin dröm om en egen grönsaksodling har Åse inte ångrat en sekund.

“Livet som bonde passar mig som handen i handsken. Det är så gott att få vara utomhus och röra på sig och mitt intresse för odling växer bara för varje dag som går. Till skillnad från mitt mer abstrakta jobb som utvecklare blir odlingen väldigt konkret och det är extra roligt att faktiskt se ett direkt och fysiskt resultat av det man håller på med. Förut kände jag att jag levde för jobbet och gick runt och räknade dagarna till semestern. Både jag och min man kände att det var hög tid att ställa om och se till att varje dag blir värd någonting”, menar Åse.

Framtidsvisioner kopplat till Jönsekulla Grönsaker råder det ingen brist på och Åse och hennes man ser ett livslångt arbete med sin älskade gård framför sig.

“Om jag får drömma så vill jag gärna kunna fortsätta med odlingen livet ut, men samtidigt inte jobba för mycket så att vi tappar den lustfyllda känslan kring verksamheten som vi har idag. Det ska vara glädjefyllt och kul. Jag hoppas att vi på sikt kan öppna en lokal med ett förädlingskök där vi kan ta våra grönsaker till nya nivåer och kanske också en obemannad butik som kan serva en liten kundkrets. Sen drömmer jag ju om ett par grisar som kan hjälpa oss att böka bort allt ogräs också”, avrundar Åse.

"Förut kände jag att jag levde för jobbet och gick runt och räknade dagarna till semestern. Både jag och min man kände att det var hög tid att ställa om och se till att varje dag blir värd någonting."

Bli kollega med Åse

Dizparc växer så det knakar och är på jakt efter fler härliga kollegor som vill bli en del av teamet.

Möt fler av våra medarbetare

Klicka på porträtten nedan för att läsa mer om några fler av våra medarbetare.

 

Låt oss ta en kaffe

Ta en kontakt så hör vi av oss