<img height="1" width="1" style="display: none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2415267652073743&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

ADAM 
HAAVIK

Hej Adam

Yrke:

Red Team Operatör på Dizparc Secured

Ålder:

35 år

Bor:

I Karlstad med sin familj som består av fru och två barn

Personliga egenskaper:

Trygg, lugn, problemlösare

Fritidsintressen:

Intresserad av Formel 1 och Indy Car, men också styrkelyft och att spendera tid med familjen

Bäst med att bo i Karlstad:

Många komponenter som gör allt bra, det är bra för familjen, jag trivs på jobbet och gillar både närheten till vatten och att gå på Färjestads hemmamatcher

Adam_Haavik_färg_porträtt

Från en defensiv
till en offensiv cybersäkerhetsposition

Adam Haavik har arbetat som Red Team Operator på Dizparc Secured i ungefär ett år. Tidigare arbetade han med så kallad defensiv säkerhet men känslan av att han hellre hade velat syssla med offensiv cybersäkerhet började krypa sig på. Det var något som han hade ett stort personligt intresse av och dessutom sysslade en hel del med på fritiden. Så här ett år in i den nya rollen kan Adam konstatera att han av flera anledningar gjort ett riktigt bra karriärsdrag

Vad menar man egentligen när man pratar i termer om offensiv och defensiv cybersäkerhet, Adam?

”För den oinvigde kan man som orden beskriver jämföra offensiv och defensiv cybersäkerhet med de klassiska termerna anfall och försvar. När man arbetar med defensiv säkerhet försöker man i förebyggande syfte täppa till alla potentiella brister där angriparen skulle kunna utnyttja en sårbarhet för att ta sig in och/eller leta efter spår av intrång eller hantera pågående incidenter. När man arbetar offensivt letar man istället efter sårbarheter i systemet genom att utföra en rad tester och försöker hitta alla vägar in”, berättar Adam.

Hur hamnade Adam på Dizparc Secured? År 2015 flyttade han från Falköping till Karlstad för att börja plugga och fem år senare hade klev han ut från Karlstads universitet med en Civilingenjörsexamen i datateknik. Redan under utbildningen vaknade intresset för IT-säkerhet och personlig integritet på internet till liv.

”Intresset kring cybersäkerhet ledde mig först till ett examensjobb på SAAB Dynamics och efter examen fick jag jobb på ett större IT-konsultbolag där jag arbetade med sårbarhetshantering, framförallt uppsättning och härdning av olika militära system och touchade lite mot compliance-hållet. Där spenderade jag drygt 1,5 år och under tiden fick jag kontakt med Johan Nilsson som är VD på Dizparc Secured”, säger Adam.

Vad var det som lockade med bytet? 

”Vi hade en dialog under ett par månader och jag kände ganska snabbt att här kommer jag komma till ett bolag där jag dels får möjlighet att jobba med offensiv cybersäkerhet, dels får  möjlighet att dra åt mig kunskap och erfarenheter av kollegorna som kan det som jag vill kunna. Både i de samtal jag hade med Johan och när jag fick komma på besök och träffa fler kollegor upplevde jag en väldigt härlig stämning. Det i kombination med möjligheten att kunna utvecklas i karriären på ett givande sätt bidrog till att jag hade en riktigt bra magkänsla inför bytet ”, berättar han.

En tydlig utvecklingskurva och möjligheten att göra sin grej 

Efter ett år på Dizparc Secured kan Adam konstatera att han gjorde rätt val, han upplever att han har en varierad och flexibel vardag där han får ägna sig åt det som intresserar honom mest inom cybersäkerhet. Det blir en blandning av penetrationstester, Red Team-operations, vidareutbildning och sökning efter avvikelser i olika IT-miljöer.

”Jag har väldigt varierade dagar lite beroende på hur vi ligger till i de olika projekten vi jobbar med för tillfället. Men det till exempel innebära att man från anonyma konton söker information på Facebook eller via Linkedin för att hitta sårbarheter, som till exempel lösenord eller annan information som kan utnyttjas framförallt vid phishing i projektet. Vid Red Team-operations försöker vi efterlikna cyberkriminella där målet ofta är att ta över kundens IT-miljö, med syftet att testa övervakningsförmågan hos kundens leverantör. Sen har vi även möjlighet att specialisera oss ytterligare för att bli ännu bättre på det vi jobbar med”, säger Adam.

Genom att ha gått från ett stort konsultbolag till ett mindre där varje medarbetare blir viktigare har han kunnat växa och ta sig an nya typer av uppdrag och han upplever att han vid flera tillfällen fått komma ur sin ”comfort zone”.

”Man smälter liksom inte in i den stora smeten på samma sätt som jag kanske upplevde på mitt tidigare jobb, därför får man utmanas och ta sig an uppgifter som man inte gjort tidigare. Jag tycker att det har gjort att jag utvecklats både som konsult och i min roll som Red Team operatör. Jag hade ju faktiskt inte arbetat med offensiv säkerhet professionellt tidigare, men det har verkligen passat mig som handen i handsken. Här är jag också kontaktperson för en av våra större kunder. Under hösten fick jag driva ett ganska stort projekt själv, vilket såklart bidrog till att jag utvecklades i min roll och jag upplever generellt att jag har stort spelrum att få göra min grej”, förklarar Adam.

Småbarnspussel, styrketräning och mer av allt 

När Adam inte jobbar gillar han att lära sig ännu mer om det han jobbar med, men han är också nybliven tvåbarnspappa och med som ledare för sonens hockeylekis.

”Just nu blir det mycket familjeliv, vi gillar att vara aktiva och ute i naturen och jag är även med som ledare för sonen i Färjestads hockeylekis. För egen del har jag också ett intresse av styrkelyftning och träning men just nu har det blivit lite vilande. Att umgås med familjen är ju också ett väldigt bra sätt att släppa jobbet och att vara i nuet”, säger Adam.

Han vill också poängtera att det här med frihet under ansvar inte bara är en klyscha på Dizparc Secured, utan en viktig del av vardagen. För att få ihop pusslet med småbarn är möjligheten att jobba hemifrån en viktig komponent, även om han gärna vill vara på jobbet och träffa kollegorna. 

”Jag brinner verkligen för det jag och vi jobbar med här och när vi hade en kickoff efter sommaren skulle vi skriva upp vilka mål och visioner vi hade. Jag kunde inte formulera det bättre än att jag ville ha mer. Bara mer av allt vi gör. Det tycker jag kan sammanfatta det hela egentligen, och tyder väl på att jag trivs väldigt bra?!”, avslutar Adam.

Vi växer och vill bli fler

Just nu är vi på jakt efter fler härliga kollegor till vårt växande team. Oavsett om du är en gammal räv inom cybersäkerhet, vill byta karriär eller nyss lämnat skolbänken och har ett brinnande intresse för området tycker vi att du ska höra av dig eller söka någon av våra lediga tjänster direkt.

Till våra lediga tjänster

Möt fler av våra medarbetare inom koncernen

Klicka på porträtten nedan för att läsa mer om några fler av våra medarbetare

Låt oss ta en kaffe

Ta en kontakt så hör vi av oss.