Vad betyder detta i verkligheten?
Att säkerställa efterlevnad enligt NIS2-direktivet innebär att ni arbetar strukturerat med cybersäkerhet. Arbetet skall vara regelbundet och resultatet skall vara förutsägbart. Ett råd från oss på Dizparc är att inte stirra sig blind på själva lagkravet och att ”vi måste vara compliant”, utan se det utifrån cyberhotet. Oavsett om ni berörs av NIS2 eller inte så finns det all anledning att anamma ett strukturerat cybersäkerhetsarbete för att hantera cyberhotet och den risk det medför. Det betyder bland annat att ni bör:
Styrning:
Riskanalyser genomförs regelbundet och strategier för att reducera, mitigera eller eliminera risker tas fram. Detta kräver kontroll över tillgångar, förståelse för verksamheten och dess behov, sårbarheter identifieras, hot bevakas, risker i leverantörsled identifieras m.m.
Policy för hur hela cybersäkerhetsarbetet skall bedrivas, hur IT-miljön skall designas och förvaltas m.m. Detta blir grunden för att säkerställa förutsägbarheten över tid.
Regelbunden granskning mot definierad policy. Hanteras behörigheter i linje med våra krav, utför våra processer enligt definition, har vi dokumenterat avvikelser etc.
Rapportering av allvarliga säkerhetsincidenter skall rapporteras till myndigheter.
Glöm inte bort att leverantörer till er verksamhet också omfattas i direktivet. Detta kommer innebära att det sker samarbete avseende cybersäkerhet för att säkerställa att ni har ”koll bakåt”.
Tekniskt och operativt:
- Säkerställa att system och nätverk är härdade enligt definierade standardkonfigurationer
- Sårbarheter identifieras och hanteras, exempelvis tekniska sårbarheter genom patch management men även operationella sårbarheter genom rutinförändringar
- Robust behörighetshantering som över tid säkerställer att behörigheter är begränsade till endast nödvändiga
- Datasäkerhet genom bl.a. kryptering
- Utbildning och medvetenhet. Alla som nyttjar informationssystem skall utbildas löpande.
- Ha struktur i förändringshantering och förvaltning
- Övervaka system för att kunna upptäcka skadlig aktivitet samt agera händelser
- Plan för incidenthantering
- Göra backup och öva på återställning
- Lära er från arbetet och ständigt förbättra ert cybersäkerhetsarbete