<img height="1" width="1" style="display: none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2415267652073743&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Entreprenörsresan

När både papperskorgar och likviditetsrapporter blir en del av vardagen

Porträttbild av en kvinna och en man

“- Det känns så länge sen!” utbrister Thomas Johansson när vi tillsammans med hans partner Anna Nabb sätter oss ner för att minnas vad som hänt sedan dagen då de klev ombord som Dizparcs allra första entreprenörer. Från att starta det första lokalkontoret på Dizparcs plattform har de idag fått fint sällskap av ett stort antal kollegor runtom i landet som också valt att satsa fullt ut på sin dröm.

Att ta steget dels in i ett entreprenörskap och dels in i en helt nystartad plattform var inget som skrämde varken Anna eller Thomas när det begav sig 2016. Snarare triggades de båda av den spännande utmaning som väntade.

“- Jag kom från en lång konsultbakgrund och hade under en tid känt en längtan efter att få vara med och starta upp en verksamhet från grunden. Efter att ha varit anställd kändes det lockande att få utmana mig själv i en ny roll där jag också kunde få mer möjlighet att påverka”, berättar Thomas. 

“- Min situation såg ut i princip exakt som Thomas och jag kände instinktivt när jag fick frågan från Dizparc att det var självklart att svara ja. Den här typen av chans att följa en entreprenörsdröm som grott inombords får man ju inte så många gånger i livet. Att det fanns stabila ekonomiska muskler bakom Dizparc och en tydlig struktur, kompetens och erfarenhet att luta sig mot var helt klart också avgörande faktorer”, fyller Anna i. 

Livet som entreprenör

“- Även om vi båda drömt om ett entreprenörskap så är ju inte det likställt med att vi växte in i rollen över en natt. Vi var ju på något sätt fortfarande konsulter i hjärtat och behövde få tid att successivt, i takt med att vi lärde oss nya saker, växa in i rollen och i vårt sätt att driva en verksamhet. Plötsligt skulle vi hantera frågor om allt från inköp av papperskorgar till avancerade likviditetsrapporter och det kom kanske lite som en chock till en början”, skrattar Thomas. 

“- Ja, stundtals kändes det lite överväldigande och stöttningen från centralt håll med alltifrån att lära oss grunderna i företagande till ekonomisk rapportering var både ovärderlig och kompetensutvecklande. Även om vi skrattar åt det i efterhand så är det ju just hanteringen av alla möjliga typer av frågor som gör entreprenörslivet extra kul och vi får ju verkligen en unik möjlighet att vara med och se vårt företag utvecklas oavsett vilket område det gäller”, menar Anna.

Dizparcs affärsmodell är lokalt präglad och satsningar på nya kontor görs på spridda geografier runtom i landet. Att tillhöra ett bolag som har flera lokalkontor i Sverige snarare än globalt kontor kan vara en stor fördel då det ger entreprenörer som befinner sig i liknande kontext en möjlighet att stötta varandra och hjälpas åt med de frågor som alla ställs inför.  

“- En av Dizparcs absolut största styrkor som bolag skulle jag säga är kulturen. Våra ägare står för den typen av värderingar som jag gärna skriver under på med en sund syn på entreprenörskap som bottnar i relationer, långsiktighet, lokal närvaro/närhet, god stämning och ett schysst tillvägagångssätt snarare än en ständig jakt på vinstmaximering. Det är imponerande hur Dizparc lyckats behålla samma kultur som jag blev så förtjust i när jag klev ombord, trots att bolaget ju vuxit snabbt. Hjälpen och stödet är aldrig långt borta och vi får kontinuerligt möjlighet att ses och utbyta erfarenheter via våra uppskattade ledarforum,” förklarar Anna. 

“- Som nyblivna arbetsgivare var det ju extra viktigt för oss att de medarbetare vi anställde skulle känna att de kom till ett bolag med hjärtat på rätt stället och hög trivsel. I det läget blir ju en bra kultur avgörande”, fyller Thomas i. 

"Golden moments"

Sedan 2016 har Dizparc Umeå precis som de flesta startups testat sig fram och successivt hittat sin väg. Från ett halvbrett erbjudande, till ett brett och sedan tillbaka till ett en mer nischad approach med ett stramare och mer fokuserat tjänsteutbud.  

“- Som entreprenör tror jag att det alltid finns ett element i en av att vilja testa sig fram. Och testat oss fram har vi verkligen gjort under åren. Vår lärdom från det är väl att det är viktigt att testa, men i lagom mängd och under former som är hanterbara både för våra medarbetare och ekonomiskt”, reflekterar Anna.

“- Testandet är definitivt en bidragande faktor till vår kontinuerliga tillväxt och på något sätt har vi fått till en vinnande kombination av ekonomi, trivsel och kunder samtidigt som vi varit lönsamma från dag ett. Just den helheten är nog det vi är mest stolta över och det faktum att vi vuxit till nästan 30 medarbetare under de här åren”, förklarar Thomas. 

Sedan sommaren 2016 har Anna och Thomas aldrig sett tillbaka och ångrat sitt beslut utan snarare haft ett konstant fokus framåt med siktet inställt på en ny marknadsposition och fortsatt utveckling av sitt ledarskap för att nå nya stordåd. Som numera erfarna entreprenörer finns det en del lärdomar i bagaget att dela med sig av till den som går i funderingar kring att ta steget. 

“- Jag skulle säga att ett tips är att teama ihop med någon. Det har varit både guld värt och roligare att ha en partner i form av Thomas att bolla med. Det hade nog känts lite ensamt annars”, tipsar Anna.

“- Mitt råd får bli kort och koncist - gör det! Det finns nog inget bättre råd att ge än så. Jag har nog aldrig ångrat mitt val utan snarare tänkt “det här skulle jag ju gjort tidigare i livet” många gånger”, avrundar Thomas.

Nyfiken på entreprenörslivet hos Dizparc?

Läs mer om vår entreprenörsresa och tveka inte att ta en kontakt så berättar vi gärna mer. 

Kontaktpersoner

Andreas Blåeldh

VD, Dizparc

Låt oss ta en kaffe

Ta en kontakt så hör vi av oss.