<img height="1" width="1" style="display: none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2415267652073743&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Doclas

Från utmaningar till möjligheter i vår innovationslåda Blackbox

doclas_blackbox

I syfte att underlätta vardagen för tekniker som behöver se dokumentation och ritningar för de maskiner de underhåller bestämde sig Halmstad Energi EL för att utveckla applikationen Doclas. Användningen av tjänsten blev dock inte lika frekvent som hoppats, troligtvis på grund av att den helt enkelt var lite klurig att navigera i. Doclas upphovsmakare Per Sjölin tillika VD för Halmstad Energi EL vände sig till vår Blackbox för att tillsammans utforska hur vi kunde ta Doclas till nya höjder.

Första steget - många “jobbiga” frågor gav ett tydligt svar

Redan i första steget började vårt team i boxen att ställa “jobbiga” frågor. Måste Doclas verkligen vara en app? Kan den göras mindre krånglig och tålamodsprövande för elektriker på språng som vill ha teknik som sparar tid och inte slösar den?

I takt med att bilden klarnade landade vårt Blackbox-team i en tydlig rekommendation. Doclas borde omvandlas från att vara en native app till en PWA, dvs ett slags mellanting mellan en app och en webbplats i syfte att uppnå en rad vinster både för användarna och bolaget i stort. 

"- Jag gick in i Blackbox för att förbättra min app men efter första mötet med teamet konstaterade jag att jag vill verkligen inte ha en app."

Per Sjölin, Grundare till Doclas/VD Halmstad Industri EL

Användarna slipper att ladda ner en app och kan istället enkelt scanna QR-koden som sitter på maskinen och direkt komma åt verktyget och börja arbeta. Halmstad Energi EL slipper krångel med avgifter och tvingande krav från App Store och Google Play och kan närsomhelst göra uppdateringar i Doclas. Möjligen förloras viss funktionalitet som bara kan finnas i en app, men då Doclas inte använder den typen av funktioner och inte har planer på det heller blev valet till slut ganska enkelt för Per. Och resan till att omvandla Doclas från en native app till en PWA tog sin början.

“- Per är expert inom sitt område och på sina kunder, deras maskiner och teknikerna som underhåller maskinerna. Och vi är experter på teknik. Att vi kommer från olika håll är en viktig utgångspunkt. Vi kan inte varandras områden men är otroligt duktiga inom respektive. Därför är det viktigt att våga ställa alla frågor vi bara kan då även dumma frågor kan ha riktigt bra svar. Genom att ha löpande avstämningar mellan oss och kunderna kan vi hela tiden fånga upp nya frågor och garantera att rätt produkt byggs i slutändan.”

Sara Nilsson, Projektledare för Blackbox

"- Det finns så mycket smarta lösningar som jag inte har en aning om existerar men det behöver jag inte heller veta. Jag berättade för teamet vad jag ville skulle ske och de ställde följdfrågor. Sen byggde de lösningar jag aldrig trodde man kunde göra. Det har sparat mig flera timmar och det är mycket roligare för alla som använder Doclas!"

Per Sjölin, Grundare till Doclas/VD Halmstad Industri EL

Kontaktpersoner

Elin Petersson

Digitala Upplevelser

Sara Nilsson

Digitala Upplevelser

Låt oss ta en kaffe

Ta en kontakt så hör vi av oss.