<img height="1" width="1" style="display: none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2415267652073743&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Nyläge

Dizparc Umeå banar väg för smart återbruk

tekniker lagar server

En av IT-branschens största miljöbovar är hårdvaruhanteringen och ett mer cirkulärt tänk kopplat till den innebär stora vinster för vårt klimat. Idag är det endast ca 20% av all elektronisk utrustning i Sverige som återvinns vilket vittnar om att det finns stora klimatvinster att göra inom området.

Som leverantör av digitala tjänster är tekniken, och framförallt hårdvaran, ett viktigt och helt avgörande arbetsverktyg för Dizparcs konsulter. När nya modeller av datorer, mobiler eller annan utrustning släpps är det alltid lockande att testa den allra senaste tekniken och byta ut egentligen helt fungerande hårdvara mot ny.  På Dizparcs Umeåkontor ligger medarbetarna dock i framkant och istället för att alltid köpa nytt arbetar kontoret aktivt med återbruk av gammal utrustning som med lite kärlek och tid kan bli nästan som helt ny.

“- Många tenderar att byta hårdvara bara för “bytandets” skull. Under mina år i branschen har jag noterat att kollegorna ofta önskar en ny dator efter cirka 2 års användning. Tidigare beställde vi hem ny hårdvara så fort ett behov uppstod, men nu ställer vi oss  frågan om det kanske ändå är värt att lägga ner lite kärlek och tid på att uppdatera datorn. I de flesta fall kan datorer faktiskt bli helt som nya”, berättar Jörgen Nordström, Infrastrukturkonsult och eldsjäl bakom initiativet på Dizparc i Umeå.

Återbrukstänket är ständigt närvarande också i de fall då nya medarbetare anställs och ny utrustning behövs. Istället för att köpa in en ny dator erbjuds istället uppdaterade begagnade datorer till de nya rekryterna. När medarbetares datorer är i behov av längre reparationer kan begagnade uppdaterade datorer agera lånedatorer under tiden och cirkeln sluts. 

Varje återvunnen dator är en vinst för miljön

“- Utöver de positiva klimateffekter som skapas när vi tar hand om hårdvaran och förlänger livslängden har vårt återbruksarbete också resulterat i bättre koll och kontroll på hårdvara som inte går att laga utan faktiskt måste slängas. Vi har örnkoll på vilken hårdvara som sänds till återvinningscentralen och säkerställer därigenom att all eventuell data raderas ordentligt och inte hamnar i fel händer. Den här typen av kombinerat miljö- och säkerhetstänk är en viktig framgångsfaktor i arbetet”, förklarar Jörgen.  

Umeåkontorets engagemang för återbruk har spridit sig även utanför kontorets väggar och idag erbjuds den här typen av tjänster även till kunderna.

“- Vanligtvis hjälper vi våra kunder med rådgivning när de står i vägskälet mellan att antingen köpa helt ny hårdvara eller satsa  på att reparera den befintliga. Ibland kan det handla om hjälp med själva återvinningen och en säker hantering i form av att hårddiskarna “slås sönder”. Tillsammans med vår rekommenderade partner Inrego, som har som affärsmodell att köpa in gammal utrustning och sälja den vidare, kan vi hjälpa våra kunder att bli mer hållbara genom att guida dem rätt i sina beslut. Ett vanligt scenario när kunder vänder sig till oss är i samband med flytt från en gammal server till molnet och kunden plötsligt står med mycket utrustning som blivit överflödig för verksamheten och behöver tas om hand”, berättar Jörgen.

Vill du veta mer om vårt arbete med återbruk? Tveka inte att ta en kontakt direkt eller via formuläret.

Kontaktpersoner

Andreas Blåeldh

VD, Dizparc

Annelie Weinehall

Hållbarhetsansvarig, Dizparc

Låt oss ta en kaffe

Ta en kontakt så hör vi av oss.